Anna Nikolaeva / Universiteit Utrecht & Universiteit van Amsterdam

Mobiliteit is een belangrijke deel van ons leven en van onze maatschappij. Het is niet alleen een motor van economie, iets instrumenteels dat tussen A en B plaatsvindt maar ook iets betekenisvols, iets persoonlijks en tegelijk ook iets sociaals. 

Ik beschouw mobiliteit als een vorm van commons: iets wat wij als maatschappij samen vorm en betekenis geven, wat wij samen doen en ook waardoor wij veel invloed op elkaar hebben. Zo creëer je allerlei effecten op mensen en ruimte om je heen door de beslissing te nemen om vandaag op de fiets naar je werk te gaan (denk aan ruimte, luchtkwaliteit maar ook socialiteit en gezelligheid).

Ik verricht onderzoek, schrijf en spreek over de verschillende facetten van mobiliteit. Als onderzoeker aan de Utrecht Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, houd ik mij op dit moment bezig met deze vraagstukken:

De toekomst van mobiliteit: 
Wat is de betekenis van mobiliteit in ons dagelijks leven en in onze maatschappij? Hoe kunnen wij mobiliteit anders regelen om naar meer duurzame en leefbare steden te gaan?

Fiets, fietsinnovatie en fietsdata: 
Hoe kan de slimme technologie fietsbelevenis, de governance van het fietsen en de betekenis van de fiets in de samenleving veranderen? Wat is de (potentiële) impact van het gebruik van slimme technologieën voor het verzamelen van fietsdata op beleid, planning en activisme?

Email

Website

@_Anna_Nikolaeva