Eerste [W]heels webinar een succes

Vrouwennetwerk in mobiliteit

Mariëtte van Empel, programmadirecteur duurzame mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was dé keynotespeaker tijdens deze eerste digitale bijeenkomst op 25 juni. Zij vertelde onder andere dat het ministerie nu samen met bedrijven kijkt naar oplossingen hoe de bereikbaarheid op peil te houden én te kijken of er meer korte afstanden op de fiets kunnen worden afgelegd. Daarna was het de beurt aan de [W]heelies zelf. Dertig vrouwen, werkzaam in mobiliteit, maakten kennis met elkaar en dachten na over wat zij kunnen doen voor het netwerk. Vrijwel iedereen was bereid zelf een bijdrage te leveren en het animo voor een volgend webinar was groot.

 

Webinar.png

Van ‘blijf thuis’ naar ‘wijs op reis’

Mariëtte van Empel gaat zelf het liefst met de fiets. Zij begon 30 jaar geleden bij het ministerie van Economische Zaken bij een afdeling met twee vrouwen en tachtig mannen. “Op dat gebied is er gelukkig al veel veranderd”, aldus Mariëtte. Zij vertelt dat het advies vanuit het ministerie vanaf 15 maart was om thuis te blijven, en als je echt naar buiten moest om lopend of fietsend te gaan. Vanaf 15 mei kwam er meer ruimte en werd het advies vanuit het ministerie: werk thuis, mijd de spits en houd afstand. Vanaf 15 juni was er een werkgevers menukaart en startte de campagne: Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis. Op 24 juni werd bekend dat het openbaar vervoer ook weer gebruikt mag worden voor niet-noodzakelijke reizen. Mariëtte: “De filepiek is echt afgezwakt en er gaan veel minder mensen naar kantoor. Samen met het bedrijfsleven kijken we of we kunnen schuiven met tijden om die filepiek niet terug te laten komen en thuiswerken ook in de toekomst een deel van de week mogelijk blijft.”

 

[W]heels netwerk

Het [W]heels netwerk telt momenteel 118 zichtbare leden. Dertig daarvan maakten digitaal kennis met elkaar. Ze hebben allemaal een passie voor mobiliteit, maar ieder vanuit een andere invalshoek. Elkaar leren kennen werd al als een verrijking ervaren. Daarnaast dachten ze tijdens het webinar mee over hoe het netwerk te laten groeien en hoe iedereen daar zelf een bijdrage aan kan leveren. De aanwezige dames gaven vooral aan zich te hebben aangemeld om kennis te delen en contacten te leggen. Een van de [W]heelies haalde het citaat van Madeleine Albright aan: ‘There is a special place in hell for women who don’t help other women.’

 

Over [W]heels

[W]heels is hét vrouwennetwerk in mobiliteit. Het netwerk werd in mei 2019 opgericht door Monique Verhoef, Ananda Groag, Chrétienne Hoek en Monique Monster, allen werkzaam in mobiliteit. De oprichters maken gebruik van de kennis en expertise van de raad van inspiratie waarin invloedrijke vrouwen meedenken over de koers en richting van [W]heels.

 

Word een [W]heelie

Aanmelden voor [W]heels kan nog steeds en is gratis. Op de website kun je je met een foto en een toelichting aanmelden.